Päiväkirja-ajatuksia innovaatiojohtamisesta

Valitsin kurssin, koska haluan oppia johtamisesta mahdollisimman laajasti sekä uskon, että tulevaisuudessa tarvitsemme innovaatiojohtamista paljon enemmän kuin nyt, vaikka en tiennyt mitä se innovaatiojohtaminen pitää edes sisällään? Sana innovaatio toi minulle mieleen jotain uutta, erilaista ja menestykseen johtavaa toimintaa. Tällaiset lähtökohdat minulla oli tammikuussa kurssia aloittaessa.

6785061870_8721b885ca_z

Ensimmäinen aihealue luovuus oli hyvä avaus innovaatiojohtamisesta oppimiseen. Yksi aiheen teoria materiaaleista oli nimeltään luova yrityskulttuuri – avain innovaatioihin. En ole mielestäni ollenkaan luova ja luova toiminta tuntuu minulle jotenkin vieraalta. Oli mielenkiintoista oppia miten minäkin voisin kehittyä luovemmaksi, ajatella luovemmin tai eri tavalla ja keksiä jotain uutta. Yrityskulttuurilla on suuri merkitys siinä edistääkö se luovaa toimintaa.

Muutoksen johtaminen ja tulevaisuuden haasteet aihealue veikin jo mennessään.  Asiat muuttuvat kokoajan vain nopeammin ja nopeammin. Pysyäksemme kilpailussa mukana tarvitsemme muutosjohtamista. Tähän voimme vastata vain osaamista määrätietoisesti johtamalla, motivoimalla työntekijöitä sekä pitämällä huolta työhyvinvoinnista. Sen takia muutosjohtamisen kohdalla voisikin mielestäni puhua enemmän tarvittavasta osaamisen johtamisesta, kun sana muutos tuo niin moneen mieleen jotain negatiivisesta. Pidetään huoli siitä, että työntekijöillä on jatkuvasti riittävä osaaminen tehtäviensä hoitamiseen. Innovaatiokulttuuri oppiva organisaatio tukee työntekijöiden osaamisen kehittämistä. Innovaatiokulttuurin luominen ei ole helppo tehtävä ja yleensäkin yrityksen kulttuurin muuttaminen on hidasta ja vaikeaa, mutta määrätietoisella toiminnalla muutoksia tapahtuu. On tärkeää rohkaista työntekijöitä oppimaan, mutta on tärkeää kannustaa heitä oppimaan myös toisiltaan. Tiedon jakaminen, myös hiljaisen tiedon jakaminen on oppivan organisaation kannalta tärkeää.

Verkostojen johtaminen ja avoin innovaatio saivat minut tähän päivään. Tarvitsemme verkostoja kaikessa toiminnassamme ja avoimuus on innovaatioidenkin kannalta rikastuttavaa. Innovaatiostrategian ja prosessin osa-alueet olivat minulla vaikeimmin ymmärrettävä tehtävä. Koin tehtävän vaikeaksi, sillä en osannut pilkkoa innovaatioprosessia tapahtumien ketjuiksi. Nyt ymmärrän tuon paremmin ja sen, että prosessi voi mennä ympäri hyvin lyhyessäkin ajassa. Kehitys on nopeaa ja tällaisia nopeita innovaatioprossin kaltaisia toimintatapoja tarvitsemmekin tulevaisuudessa.

Kirjallisuusesseeseen luin Saku Tuomisen kirjan ravistettava- omskakas. Kirja herätti minussa paljon ajatuksia. Meidän tulisi tarkastella asioita eri tavalla, tehdä asioita eri tavalla, ajatella positiivisesti ja kokeilla innokkaasti kaikkea uutta.  Meidän tulee hyväksyä muuttuva maailmamme ja yrittää pysyä kehityksessä mukana.

Loogisen ajattelukyvyn omaavana innovaatiotoiminnan mittaaminen oli minulle varsin ymmärrettävä asia. Luovuuden määrää ei voi niinkään mitata millään mittarilla, mutta valmiita innovaatioita voi, joten nyt ymmärrän niin ulkoisten kuin sisäistenkin mittarien inhimillisen pääoman ja arvot kokonaisuuden.

Kokonaisuudessa innovaatiojohtamisen kurssi antoi minulle todella paljon. Lähtökohtaisesti en tiennyt innovaatiojohtamisesta mitään ja nyt tiedän hyvinkin paljon, vaikka voisin vielä aiheeseen perehtyä syvemminkin. Olen tyytyväinen siihen, että uppouduin ja heittäydyin kurssin materiaaleihin. Tästä kurssista jäi mieleeni paljon tietoa, mitä aion hyödyntää tulevaisuudessa.

Pia Turma, Jamk

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


2 + = kymmenen

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>