Innovatiivisuutta etsimässä

Innovatiivisuus, mitä se on? Entä mitä innovaatio todella tarkoittaa? Miten näitä voidaan johtaa? Miksi sitä pitäisi johtaa? Nämä olivat niitä kysymyksiä, jotka ajoivat minut tälle kurssille. Suoria vastauksia näihin kysymyksiin ei ole, mutta kurssi herätti silti hyviä ajatuksia ja näkemyksiä tästä aiheesta. Mitä minä nyt sitten ajattelen innovaatiosta ja innovatiivisuudesta?

6937669789_9ec73b41ff_z

Tuula Anttola ja Jukka Pohjola kirjassaan Innovatiivisuuden johtaminen (2006) tuovat mielestäni hyvin esille sen, mitä näillä termeillä tulisi tarkoittaa. Kyse on lisäarvoa tuottavista uudistuksista ja parannuksista, joiden aikaansaaminen edellyttää kykyä tuottaa ja soveltaa uusia ideoita näiden aikaansaamiseksi. Mielestäni tämä on juuri se ydin innovatiivisuuden ympärillä. Kyky tuottaa lisäarvoa uuden ja paremman kautta.

Monesti innovaatio koetaan sidotuksi johonkin konkreettiseen tuotteeseen tai teknologiaan. Näin se ei mielestäni kuitenkaan ole. Uskon, että varsin usein innovaatio on nimenomaisesti kaikkea muuta kuin tätä. Kyse on toiminnan ja palveluiden tehostamisesta, mikä mielestäni varsin usein unohtuu. Aina ei myöskään tarvitse kehittää uutta, vaan riittää, että onnistuu soveltamaan vanhaa uudella tavalla.

Miten sitten innovatiivisuus, kyky tuottaa ja soveltaa uusia ideoita? Kurssin aikana itselläni on vain vahvistunut näkemys siitä, että melkein kaikkia voivat olla innovatiivisia, kyse on vain asennoitumisesta. Etenkin innovatiivisuuden johtamisen kannalta tämä on se tärkein asia. Itse näkisin, että innovatiivisuuden johtamisessa on kyse ennen kaikkea siitä, että luodaan mahdollisuus. Innovatiivisuutta ei voi aikaansaada pakottamalla, eikä pitäisikään voida. Innovatiivisuus tulee ihmisestä itsestään.

Se mitä johtaja, esimies tai työkaveri voivat tehdä innovatiivisuuden eteen on kannustaminen. Voimme kannustaa toinen toisiamme olemaan innovatiivisia, rohkaista toisiamme siihen, että uskallamme tuoda esille uusia ja erilaisia ajatuksia, uskallamme hyödyntää ja käyttää omiamme ja toistemme ajatuksia. Innovatiivisuutta voi edesauttaa vaikuttamalla työympäristöön, huonekaluihin, sisustukseen tai työskentelytapoihin, mutta loppupeleissä näillä ei saada aikaan mitään konkreettista, ellemme arvosta toinen toisiamme ja toistemme ajatuksia. Innovatiivisuuden saavuttaminen on helppoa, mutta se vaatii uskallusta meiltä kaikilta.

Matti Tirkkonen, Turun amk

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


seitsemän × 2 =

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>