Innovaatiosta innostukseen ja peräti toimeenpanoon?

Aalto-yliopiston tutkimusjohtaja Pekka Berg johdatteli 13.2.2013 KINOS-hankkeessa mukana olevien organisaatioiden johtajia ja toimijoita innovaatiojohtamisen saloihin. Pohdimme yhdessä innovaation olemusta (I=L+TPKK), innovaatioprosessia, yhteistä tarjoamaa ja innovaatioita mahdollistavia tekijöitä. Ja tietysti asiakkaillemme antamastamme arvolupauksesta .

2013-02-13-14.49.39

Aalto-yliopiston tutkimusjohtaja Pekka Berg johdatteli 13.2.2013 KINOS-hankkeessa mukana olevien organisaatioiden johtajia ja toimijoita innovaatiojohtamisen saloihin. Pohdimme yhdessä innovaation olemusta (I=L+TPKK), innovaatioprosessia, yhteistä tarjoamaa ja innovaatioita mahdollistavia tekijöitä. Ja tietysti asiakkaillemme antamastamme arvolupauksesta .

Mikä se innovaatio sitten on? Luovuuden ja toimeenpanokyvyn summa (Bergin määritelmä). Tai kuten läsnäolijat määrittelivät innovaatio on ”kohti uutta, uusi tapa tehdä, hyöty, kaksi vanhaa, tuloksena uusi”. Eikä tässä kaikki: jotta ideasta syntyy innovaatio ”business model” tulee olla mukana. Jääköön tämän määrittely jatkokertomukseen! Lopputulema innovaation teoreettisesta ja käytännöllisestä määrittelystä oli se, että olennaisinta on, että ymmärrämme mistä puhumme. Löydetään siis yhteinen innovaation kieli.

Näkökulmana keskusteluissamme tuli esille myös se, että innovaatiot voivat kehittyä ”by the book”, ”under the table” tai ”pet projects”- toimintamallilla (Loch C. 2000. Tailoring product development to strategy: case of a European technology manufacturer. European Management Journal, Volume 18, Issue 3, June 2000, Pages 246–258). Lochin olennainen havainto oli, että kaikki edellä mainitut tavat ovat yhtä tuloksellisia. Innovaatioiden johtamiseen tämä tuo lohtua ja toki haastettakin – kuinka tasapainoilla kaaoksen ja järjestyksen välillä! Innovaatioiden synnyttämisessä vaikeusastetta lisää sekin, että innovaatio ei ole olemassa, ei ole totta, eikä todennettavissa. Ehkä se on kuitenkin intuitiivisesti aistittavissa… Mene ja tiedä.

Oppina yhteisestä päivästämme oli myös se, että 1000 ideasta yksi on potentiaalinen TODELLINEN innovaatio. KINOS-hankkeessa kehittyvä eteläsavolainen eri kouluasteiden toimijoiden yhteinen innovaatiotoiminnan malli voi olla se 1/1000! Erinomaisinta päivässä, että osoitimme toimeenpanokykymme sopimalla konkreettisesta ”palikka” kimpasta.

Nopean kehittämisen terveisin ja ihmisen innovaatiojärjestelmässä pitäen annan tilaa seuraavalle!

Tuija Vänttinen
MAMK, opetusjohtaja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


neljä × 6 =

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>